Svar på Frågestund #1

Då har det blivit dags att svara på frågorna som inkommit till frågestunden =)
Vissa är riiiktigt kluriga och jag har fått tänka lääänge på flera av dem!
Presenterar vinnaren av pannbandet i slutet av inlägget!

Vilken pryl kan du inte vara utan?

Bilen, alla gånger. Jag måste ha min bil!
Utan den kommer jag inte till stallet (går inga bussar alls) och kan inte åka och träna och tävla!

Hur många hästar letade du bland innan du hittade den rätte?

Ska jag vara ärlig så letade jag inte efter häst. Jag skulle inte ha häst alls.
Så jag letade bland NOLL hästar!
Jag fick en förfrågan från Casanovas förra ägare om jag ville ta hennes unghäst på foder eller köpa honom.. Och först tog jag honom på foder och sedan köpte jag honom när jag fick chansen 🙂

Vad är det bästa och det sämsta med Casanova?

Det absolut bästa är att han är så himla positiv till nästan allt och går med på vad som helst, med lite övertalning. Sen är han genomsnäll och stressar inte upp sig i onödan.
Det sämsta är nog att han är lite väl feg när man rider ut och kan bli rädd för sina egna bakben, men han är aldrig dum.

Nämn fem styrkor och svagheter med dig som ryttare:

Den här är ju skiitsvår! Men jag ger det ett försök.

Styrkor:
– Jag är väldigt lugn som ryttare och hetsar inte upp mig bara för att hästen gör det
– Jag har lätt att anpassa mig till nya hästar vilket är en fördel när man ibland får rida andras hästar
– Jag är ödmjuk och är bra på att ta till mig kritik och instruktioner för att hela tiden förbättras som ryttare. Att kunna inse vad man behöver förbättra ger hela tiden plats för utveckling!
– Jag är konsekvent. Ber jag om en sak så ska jag få det innan jag ger mig.
– Jag är rätt liten (bara 156cm lång och väger runt 60kg, dessutom på väg ner) så jag kan rida de allra flesta hästarna.. Ponny som storhäst

Svagheter:
– Jag är otroligt lat, eller bekväm som jag själv vill kalla mig ;). Jag gör helst inte saker i onödan
– Jag har en tendens att planera in lite väl mycket saker som det egentligen inte finns tid till, vilket resulterar i att en del grejer aldrig blir av
– Jag har problem med knäna (speciellt höger), axeln och ryggen som gör att jag ibland har svårt för att rida, speciellt om det är blött och kallt.
– Jag har otroligt dålig självdiciplin. (hänger ihop med att jag är lat)
– Jag kan bli lite feg ibland och tar hellre det säkra före det osäkra.. Speciellt i hoppning osv. Som ibland kan hämma min utveckling

Dina tankar kring ridsporten? (tänker ekonomi, osv osv)

Jadu, det är DYRT att tävla. Iallafall om man ska hålla på varje helg. Och ju högre upp i klasserna du kommer, desto dyrare blir det.
Det är inte bara startavgifter som kostar för en ryttare, utan även bränsle till och från tävling, och min bil drar ca 1,5l/mil med hästtransporten då kostar det mycket att åka 10 mil för att tävla.
Sen vill jag gärna starta två klasser/dag för att om jag får en skitkänsla i ena klassen så brukar jag kunna avsluta med en bättre känsla i andra.
Jag tycker att premiepriser borde ingå i alla klasser, även på lokal nivå till de tre främst placerade, så att man iallafall får anmälningsavgiften tillbaka.
Iallafall så ska hedersprisets totala värde iallafall minst uppgå till samma värde som anmälningsavgiften.
Det är inte kul att ha betalat 250kr för en klass, komma tvåa och sedan få en borste eller grimma, en rosett och en plakett.
Det blir liksom ingen sporre till att tävla.
Och jag vet att det inte är meningen att allt ska handla om pengar, men kan man iallafall få värdet av anmälningsavgiften tillbaka på alla klubbar så hade det hjälpt enormt!
Inte nog med startavgifter så är det också vaccinering av häst, medlemsavgift till klubb, ryttarlicens och hästlicens som ska betalas för att man ska få lov att tävla!

Men det är min absolut största hobby och livsstil, jag lever hellre knapert hemma och skippar krogbesök och annat för att kunna tävla 🙂

Sen kan man ju diskutera denna frågan och ha tusen tankar om ridsporten, men då blir det hur långt som helst 😉
Är det något mer ni vill veta om mina tankar kring det så får ni gärna kommentera med en ny fråga så kan jag skriva ett helt inlägg 🙂

Någon speciell pryl du skulle vilja köpa till din häst & varför?

Jag vill köpa en egen transport!
För att jag vill ha säkerheten att ha en helt egen transport, gärna lite nyare och lyxigare 😉
Just nu har jag en transport som jag långtidshyr och betalar per månad, så den är som min egen ändå att nyttja.
Men det hade varit riktigt najs att ha en helt egen!
Eller en B-kortsbuss!

Sen vill jag ha ett handsytt träns av min vän Ammi, jag har beställt ett men måste fixa spännen till det så att det kan skapas någon gång.

Bästa och sämsta hästminne?

oj… Det blir ganska många på över 20 år till och från med hästar.
Men jag kan ju utgå från Casanova.
SÄMSTA minnet med Casanova är nog när vi skulle göra vår absolut första lokala start och han bestämde sig för att han inte alls ville åka transport, 3 timmar senare och en missad klass så kom vi äntligen i väg, den tog det 2 timmar att lasta på väg hem också.
BÄSTA minnet ALL TIME i hela mitt hästliv är när Casanova gick igenom besiktningen och jag var tvungen att gå iväg med honom in i skogen en timma för att jag grät så mycket av lycka över att jag skulle få köpa min alldeles egna häst, min drömhäst dessutom!

Dina mål och drömmar 2016?

Det har jag redan skrivit ett inlägg om (kan läsas här).
Men kort är det väl att rida godkänt LA-program på lång bana och debutera MsvC!

Hur länge har du ridit?

Jag har väl haft hästar till och från i 20 år av mitt liv på ett eller annat sätt. Det fanns mycket travhästar i Värmland, där vi hade sommarstuga, som jag fick vara och greja med och köra massor samt att jag har haft vänner med ponnys att hänga med på.
Men jag började på ridskola 2002 så man kan väl räkna ridningen seriöst därifrån, så till hösten blir det 14 år iallafall från och till.
Jag hade ett uppehåll från regelbunden ridning 2010-2012 då jag flyttade till Halmstad och började plugga, hösten 2012 började jag på ridskolan på Styringe Stall i Halmstad igen och blev kvar där ett år tills jag tog hem Casanova på foder.

Vad fick dig att köpa Casanova?

Som jag tidigare nämnt så fick jag en förfrågan om jag vill låna Casanova på foder och eventuellt köpa honom sen.
Christine som ägde honom innan hade fått diskbråck i ryggen och visste inte om hon skulle fortsätta med hästar eller ej.
Jag skrev ett fodervärdsavtal på ett år från 28e september 2013.
I februari/mars någon gång (tror jag) 2014 så säger Christine att hon bestämt sig för att sluta med hästar och att antingen så får jag köpa honom eller så säljer hon honom till någon annan när mitt avtal gått ut..
Sååååå jag köpte honom, jag ville aldrig mer skiljas från honom efter de första månaderna!

Varför började du rida?

Jadu.. Trots att jag var helt ensam i familjen om att vara hästtokig så har jag älskat hästar sålänge jag kan minnas. Jag lärde mig läsa väldigt tidigt (när jag var ca 3 år gammal) och har alltid gillat att läsa mycket. Det blev en hel del hästböcker, både fiktion och rena faktaböcker. Jag sög åt mig allt som en svamp och kunde massor med hästteori långt innan jag började rida.
Sen skulle en kompis till mig få börja på ridskola, jag åkte med henne för att titta på ridskolan och lyckades tjata mig till att jag också skulle få börja, så på den ledden är det 🙂

Hur många gånger har du ramlat av?

Jag tror jag slutade räkna någon gång när jag var uppe i över 50 st i mina tidiga tonår.
Så jag tror att jag har gjort mina 100-avramlingar haha

En av dem finns bland annat på Youtube från 2006, när ridskoleponnyn Turbo kastar av mig mellan hindren:

Vilken är den tokigaste avramlingen du har gjort från Casanova?

På Casanova har jag bara trillat av 4 gånger!
Den tokigaste var nog när jag red barbacka från betet, upp till klubben och red några varv i paddocken, för att sedan rida tillbaka ner till betet..
När jag är ca 400m från betet så sitter jag och tänker, “Guuud vad skönt att jag har en så snäll 6-åring.. Som även fast han blir rädd bara rycker till eller stannar)… tre sekunder senare får han syn på något, gör en 180graders tvärvändning och jag ramlar ner på magen i diket, medans Casanova lugnt och fint promenerar bort mot betet som om ingenting har hänt…

Hur hög är Casanova?

Casanova var 169cm på hösten när han var 6 år gammal, sedan dess har jag inte vågat mäta honom, för jag är orolig att han vuxit haha.

Hur började ditt intresse för hästar och ridsport och vad fick dig att fortsätta?

Ska jag vara ärlig så vet jag inte/minns inte hur det började. Men min pappas ex-fru som varit med från början i mitt liv var gammal hästtjej så jag antar att hon influerat mig lite..
Vad som fick mig att fortsätta var väl att jag hela tiden kände att jag var duktig och hela tiden utvecklades. Nu är det för att jag känner att jag och Casanova tillsammans gör framsteg i varje ridpass!

Vilken är den största utmaningen du ställts inför när det gäller hästarna och ridningen?

Oj, det var en himla bra fråga! Jag har ju egentligen glidit på en räkmacka lite..
Men största utmaningen var nog när Casanova bestämde sig hela våren och halva sommaren 2014 att han inte alls ville åka transport och fick mig att börja tvivla på vad jag egentligen höll på med..
Sen också flytten upp till Dalarna och upptäcka att domarna har högre krav i sin bedömning här uppe gentemot i Halland.. Det kändes som att trots att jag hade toppenkänsla inne på banan så fick jag knappt 60%.. Då undrade jag om jag någonsin skulle komma någon vart..

Sen är det klart att lämna fantastisk Bellerina som jag red åt en familj i Kungälv utanför Göteborg, samt alla ridskolehästarna på Ale Jennylunds Ridklubb och flytta till Halmstad för att helt sluta rida en period var en utmaning i sig.. Jag gick upp 9kg första halvåret för att jag var van vid att rida varje dag annars..

Vad är Casanova för ras mer än frieser?

Hans pappa är Frieser och hans mamma är tinker/halvblod 🙂

Är Casanova din dröm häst?

Oh ja, han är både snygg och trevlig i ridningen, god potential och lättlärd!

Hur tror du din ridkarriär hade sätt ut nu om du inte hade sett annonsen på Casanova?

Jag har ju som sagt inte sett en annons på Casanova, för det fanns ingen 😉
Och jag och Casanova är precis i början av vår karriär, och har precis börjat testa att tävla regionalt.
Men högst troligen hade jag inte ridit alls nu, eller ridit andras hästar istället.
Jag hade säkerligen inte tävlat såhär mycket heller.

Hur hade du reagerat om du kom till stallet och Casanova var borta?

Först hade jag kollat i hagen om han rymt dit, i foderboxen eller ute på logen där höet förvaras.
Hade han inte varit där hade jag börjat få panik lite smått! Usch vilken hemsk tanke!
En tröst i det hela är att helt främmande personer, som förmodligen stressar för att de ska skynda sig innan någon upptäcker dem, hade förmodligen inte fått på honom på en hästtransport.
Han kan vara en surkossa om han vill.

Om du fick vara med i Ponnyakuten med Casanova, vad hade du då haft för problem??

Nu har jag så mycket rutin och erfarenhet att jag förmodligen aldrig hade behövt vara med i Ponnyakuten, då de problemen jag har sett hittills är i 9 fall av 10 ryttarens/okunniga föräldrars fel att problemen uppstår.
Det hade kanske varit lastningen när han krånglade med den, men jag löste ju det själv relativt fort också så jag hade inte behövt hjälp med det heller.
Vi har liksom inga såna seriösa problem att jag inte kan få den hjälp jag behöver av mina nuvarande tränare.
I mitt tycke handlar oftast Ponnyakuten om bortskämda barn som har fått på tok för svåra hästar av sina föräldrar, utan att någon av dem har kunskapen för att kunna hantera problemen.

 Tror du Casanova hade varit lika dan om hon var en kille?

Well nu är han ju en kille (valack) 😉
Namnet Casanova betyder ju kvinnokarl/tjejtjusare på spanska ^^
Men om jag vänder på frågan om han skulle varit likadan som sto så kan jag säga att det finns redan en sådan variant 😉
Marizza som är Casanovas helsyster är väldigt lik honom både utseende och sätt. Fast hon är nästan 20cm lägre och en halvmeter bredare över ryggen 😉

Hade du valt Casanova framför vilken häst som helst i hela världen?

Svår fråga, jag hade ju inte tackat nej till typ Totilas eller Valegro, men jag känner Casanova så himla bra och han har en fantastisk potential att gå långt (nej, förmodligen inte till Världscupnivå) men jag  själv har inga ambitioner att börja med hästar på heltid och tävla internationellt heller, iallafall inte i dressyr, möjligtvis i WE 😉

Hoppas att ni tycker att ni har fått bra svar 🙂
Ge gärna förslag i en kommentar om vad ni vill läsa mer om här på bloggen!

Och så kommer vi till det viktigaste 😉
VINNAREN I TÄVLINGEN OM BÄST FRÅGOR ÄR…..
Anna på http://stallnorm.blogg.se/, för hon utmanade mig rejält med sina frågor, speciellt med mina styrkor och svagheter!
Jag skickar ett mejl till dig med info om hur vi gör 🙂

 

11011725_10153146259672842_4601621542200656748_o


4 thoughts on “Svar på Frågestund #1

 1. Ellen Reply

  Hej, jätte intressant och läsvärt inlägg! Jag undrar om du skulle kunna göra ett inlägg där du går in på enbart ekonomin när det kommer till tävling? Jättefin blogg! 😀

  1. admin Reply

   Hej Ellen och vad kul att du tycker det är intressant.
   Det kan jag absolut göra, och ge lite mer siffror på vad det egentligen kostar att tävla 🙂

 2. Ellen Reply

  Ja vad glad jag blir att du skulle vilja göra ett sådant inlägg! Det kommer bli lärorikt att läsa och jag tror många fler än jag skulle uppskatta det! 🙂

  1. admin Reply

   Ska försöka hinna att skriva ett sånt inlägg imorgon 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *