Vad kostar det att tävla?

När jag svarade på min frågestund så fick jag en ytterligare kommentar med önskemål om jag inte kunde skriva ett inlägg om vilka kostnader det egentligen handlar om när man tävlar.
Jag vill börja med att säga att detta är kostnader som JAG betalar, det kan vara annorlunda i andra distrikt/andra klubbar etc.
Men detta är vad tävlandet kostar mig.

Sedan vill jag också först nämna att jag inte klandrar klubbarna för höga kostnader, det är inte deras fel. För många klubbar är tävlingarna den största inkomsten i verksamheten och skulle de gå ner i pris skulle de kanske inte klara av att dra runt sin verksamhet. Det som behövs för att sänka kostnader är större anslag från kommuner, kommuner som kan satsa hur mycket pengar som helst på fotboll, ishockey och annan föreningsverksamhet men som fortfarande ser ridsporten som en rikemanssport som de som utövar har råd med själva. Men så är det inte alltid. Ridsporten är en av de absolut största sporterna i Sverige sett till utövare, föreningsmedlemmar och ungdomsverksamheten och det är sorgligt att många kommuner inte inser att det är värt att satsa på.
Så nu har vi klargjort att jag inte beskyller klubbarna för att vara snåla eller något sådant befängt påhitt.

Sen vill jag också nämna att det kostar mycket pengar att tävla. Men det är självförvållat! Jag måste inte tävla, men jag älskar det och då är det värt varenda krona!

Men vad kostar egentligen mitt tävlande? 
Bortsett från vad hela hästen kostar varje månad, som faktiskt är en förutsättning för att jag ska kunna tävla, samt tränaravgifter och sånt. 
Bara rena tävlingsavgifter. 

Först har vi de årliga avgifterna:
Först och främst så behöver hästen ha licens för innevarande år. I år ligger den avgiften på 300kr.
Sedan behöver jag vara medlem i en klubb, jag tävlar för Säterbygdens Ridklubb och medlemsavgiften där kostar 320kr
Sen ska jag ha ryttarlicens, då jag är Senior så kostar den 750kr
Sen måste hästen vaccineras och det betalar jag 400kr för.

Alltså betalar jag totalt 1770kr INNAN jag ens får anmäla mig till en tävling.

Sen har vi då per tävling:

Detta är uträknat på dressyrtävling, det ser kanske annorlunda ut i andra klasser.

Först har vi anmälningsavgiften som ligger på 200-260kr/klass lite beroende på om det är lokal eller regional tävling. Men säg 230kr/klass.
Jag startar helst två klasser/tävling då jag upplever att han går bättre om han får en förklass. Eller så är det jag som är lite nervös i första klassen och glömmer av att rida hela tiden, det händer nog oftare. Och då vill jag ha en klass till för att få med mig en bättre ridkänsla hem, och på något sätt ge mig själv en revansch.
Rider jag bara en klass brukar det alltid vara något i den klassen som händer som jag skulle vilja göra om haha.
Därför blir det då 460kr/tävlingsdag, med två klasser.

Sedan har vi bensinkostnaden. Säg att vi snittar 5 mil till tävlingsplats då de flesta klubbarna ligger 1-10 mil härifrån. Det är 10 mil/tävlingsdag.
Min bil drar ca 1,5l/mil på riksväg/motorväg med hästtransport men betydligt mer på småvägarna. Så jag räknar med totalt 2l/mil vilket då ger 20 liter bensin. 20 liter bensin x 15kr(bensinpriset åker ju upp och ner hela tiden) = 300kr. (om jag sedan åker 10 mil till en klubb blir det 600kr.. osv)
Så nu är vi alltså uppe i totalt 760kr bara för en tävlingsdag.

Sedan behöver man iallafall äta något, är det en lång tävlingsdag så vill man ha lunch.
Jag räknar med att jag lägger iallafall säkert 100-200kr på mat/fika/matsäck på en tävlingsdag. Så vi räknar på 150kr där

Allt som allt är jag då uppe i 840kr för en enda tävlingsdag.
Då borträknat allt vad utrustning heter.
Det går väl an om man tävlar en gång lite då och då, men att ibland ha 4 tävlingshelger på raken känns i plånboken kan jag säga!

Därför kan jag tycka att vissa klubbar “snålar” lite med priserna.
Att man betalar närmare tusenlappen för att komma dit, blir placerad och får en borste. Men som jag tidigare har skrivit, jag tror inte att det har med att klubbarna är snåla egentligen, utan snarare att tävlingarna är livsviktiga för klubbens totala ekonomi och verksamhet.

Herregud! Tänk om jag hade haft fler än en häst att tävla! Haha

Men det är mitt val och mitt val av livsstil. Sålänge man har råd att sedan kunna leva, även om man får leva lite knapert, vid sidan av så tycker jag helt klart att det är värt det.
Men ja det är flera gånger jag har prioriterat bort att starta pga ekonomin.
Man får välja de klubbar man tycker det är värt.

Hur kan man då minska dessa kostnaderna? Det är svårt tror jag, man måste vara realistisk. Jag tror att om kommunen gett större anslag till klubbarna så hade kanske startavgiften kunnat sänkas, men den största kostnaden för min del är nästan bensinen och det kan ingen annan än jag själv gör något åt!
Planerna för min egen framtid är att köpa en dieseldriven bil som drar mycket mindre än vad min nuvarande bensin-Volvo drar!

Var detta ett informativt inlägg?
Vad tycker ni om ekomoin i ridsporten? Hur kan man göra så att fler får råd?

12045729_10153315110742842_7533042909442595784_o 20151025_mira_0870


8 thoughts on “Vad kostar det att tävla?

 1. Madde Reply

  Håller med dig Mira, det är dyrt att tävla men värt varenda krona. Som hästlivet i allmänhet. =)
  Jag tänker främst på två saker:
  – Det ena är att jag tänker vara lite stolt då min egen kommun (Varberg) har beslutat att satsa extra till ridklubbarna och ge mer bidrag till anläggningarna, en miljon per år i tre år om jag inte minns fel (alltså totalt 3 milj. Det kan hända att det t o m blev så mycket som 1,5 miljon per år i tre år). Hurra hurra!
  – Det andra är hederspriserna på tävlingar. Håller med om att en borste är lite fjompigt, och nu har jag inte tävlat på många år. Jag tror dock att det infördes någon regel för ponny att penningpriser inte tilläts. Även om du pratar från ditt eget perspektiv som storhästryttare så kan det vara intressant att reflektera över vid något tillfälle. Man ska ju ta med i beräkningen av prisutdelning att både rosetter, ev plaketter (fast de får man kanske köpa själv i sekretariatet nu för tiden) och ev hederspriser kan kosta pengar. Ibland har man inte något val i fallet hederspriser om sponsorer har gått in, då står tävlingsledningen snällt och tar emot.

  Som du säger är det dyrt att ha en anläggning, och det är främst anläggningarna som kostar. Klart att klubbarna då vill få in pengar. Men jag tror också att det i förlängningen kan vara värt som ryttare att tänka till på hur man hanterar anläggningen när man är där. Det kostar att renovera och byta underlag, bygga nya hinder och dra in värme i klubbstugan. De ryttare som nyttjar anläggningen betalar ju oftast en avgift för det, men tänker alla steget längre på hur man hanterar anläggningen? Tar man upp efter sin häst, försöker man att inte dra stigbyglarna i väggarna på ridhuset, släcker man efter sig när man är klar? Just elen är nog en stor bov, vet flera gånger jag kört förbi min gamla klubb och sett att alla strålkastare är igång, utan att någon är där…

  Mina tankar, men sen har jag inte pysslat med hästar på några år. =)

  1. admin Reply

   Håller med helt. Men när det gäller hederspriser så gäller det de tre främst placerade. Räkna det på 30 starter.
   Då tycker jag att sammanlagda kostnaden för rosett, plakett och hederspris bör uppgå till iallafall värdet av anmälningsavgiften.
   Jag har ju själv suttit i flera tävlingskommitter och vet att just rosett och plakett inte kostar många kronor att köpa in per styck.

   Så där tycker jag att man kan klämma i lite mer iallafall, behöver inte vara täcken. Men kanske ett presentkort eller premie med anmälningsavgiften tillbaka?
   Det skiljer sig väldigt från klubb till klubb, men det kan ju ha mycket med vad det är för typ av tävling, hur många klasser som körs och hur klubbens ekonomi ser ut..
   Ja jag kan säga att jag saknar Halland lite när det gäller stöd från kommunen, i Borlänge skulle det börja byggas ett ridhus för den kommunala klubben för 6 år sedan, det är fortfarande inte påbörjat..

 2. Ammi Reply

  Man skulle kunna ta bort hederspriser och plaketterna. Mina plaketter ligger i en 20-30 centimeters hög, till ingen nytta.
  Särskilt på lokala tävlingar behövs bara rosetterna.
  Då skulle man kunna minska kostnaderna avsevärt.
  Hejåhå, då har msn läst och svarat i en blogg. ?

  1. admin Reply

   Haha bra där!
   Jadu men frågan är för de klubbar som delar ut en borste eller en grimma, de lär ändå inte sänka sina avgifter

 3. Ellen Reply

  Tack så mycket för inlägget! Jo det är verkligen dyrt och priserna lär nog inte gå ner tyvärr. På ridskolan jag rider på kostade medlemsavgiften 200kr (2015) nu år 2016 har dom höjt den till 300kr. Det är ganska mycket på bara ett årsskifte! Det känns som allt med hästar blir dyrare och priserna bara går upp. Jag hoppas att kommunerna inser att det behövs bidrag eftersom det är så många som angagerar sig inom hästsporten!

  Ha det bra! 🙂

 4. Emelie Reply

  Om man vänder på perspektivet och ser till vad du får för dina pengar, nog är det mer än en sketen borste? De stora utgifterna är som regel domarna (och i hoppning banbyggaren). Det ska till banmaterial, dressyrstaket, bokstäver, gärna någon blomma eller så. Ljudanläggning, resultatsystem, nätverk. Ideell arbetskraft som åtminstone vill bli erbjudna mat i magen. Banan ska harvas, saltas och vattnas inför tävlingen. Jag tycker man får rätt mycket för 230 kr/ritt.

  Licenspengarna däremot, de har jag ingen aning om vad de går till! Då kan man börja undra.

  En annan är ju inte riktigt klok som betalar 5-800:- i anmälningsavgift och drar 25-30 mil enkel väg till tävling. Men som du säger, det är värt det!

  1. admin Reply

   Haha ja jag vet ju mycket väl vad pengarna går till och vad det kostar att arrangera, har själv suttit i flera tävlingskommitter.
   Men om man har 40 starter i en klass, så tycker jag att man kan ha råd att avvara tre startavgifter från den klassen 😉

  2. admin Reply

   Och sen är det ju klart att det är mycket man får för pengarna, annars hade det inte varit värt det 😉
   Jag betalar ju inte 200kr för en klubbdressyr utan riktig domare etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *